Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Kinetik Saat Nasıl Çalışır?
19.01.2022

Kinetik Saat Nasıl Çalışır?

Kinetik Saat Nasıl Çalışır?

Seiko markası tarafından 1600’lü yıllarda üretilen kinetik saat; son yıllarda çok daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bu saat tipleri gerek görünümü ve gerekse kalitesi ile ön plana çıkarken; kinetik saatin bazı özellikleri de bu saatin tercih sebebi olmasının açıklanmasıdır. Kinetik saat nasıl çalışır? Sorusunu merak eden kullanıcılar; normal saat ile kinetik saat arasındaki özellik farklılıklarını da merak etmektedir. Kinetik saat genel tabiriyle hareket mekanizmasıyla depolanan kapasitör isimli materyal barındıran saatlerdir. Kapasitör enerji depolayarak saatin enerji ihtiyacını uzun süreli karşılamaktadır.

 

Kinetik saat nasıl çalışır? Sorusunun cevabını merak eden kullanıcılar için mutlak belirtilmesi gereken bazı yanlış bilinen doğrularda vardır. Örneğin; kinetik saat pili bitmez veya bu saatler bozulmaz gibi inanışlar gerçeği göstermemektedir. Genel hatlarıyla kinetik saat prensibi hareket mekanizması ile kapasitörde enerji birikmesidir. Bu enerji bilek hareketleriyle de depolanmaktadır. Depolanan bu enerji saatin kullanılmasını sağlamaktadır.

 

Kinetik Saat Özellikleri Nelerdir?

Kinetik saatin normal saatlerden farklı pillerle çalıştığını bilmekte fayda vardır. Quartz ve otomatik makine tiplerine sahip olan bu saatlerin Quartz makine tiplileri normal saatlerden farklıdır. Kapasitör adı verilen enerjinin depolandığı mekanizmada biriken enerji ile kullanılan kinetik saatler bu kapasitör sayesinde çok uzun süreler kullanılabilmektedir. Ayrıca saatin ön plan çıkan bu özelliklerinin yanında bazı diğer özelliklerinden bahsetmekte mümkündür. Saatin takvim göstergesi de bulunmaktadır. Takvim göstergesi için harcanan enerji de yine kapasitörden karşılanmaktadır. Bazı saat modellerinde ise kronometre ve sıcaklık gibi gösterge özellikleri de bulunmaktadır.

 

Kinetik Saat Bakımı Nasıl Yapılır?

Kinetik saat bakımının farklı bazı yönleri bulunur; ancak bunun yanında normal saatlerde uygulanan bakımlar kinetik saatlerde de kullanılmalıdır. Örneğin saatin temizliği normal saatlerde olduğu gibi yapılmalı ve uygulanmalıdır. Bunun yanında saatte olası küçük yıpranma ya da bozulmalar tamir edilmelidir. Bunun yanında normal saatlerin aksine çok sık pil değişimine gereksinim duymayan kinetik saatlerin kapasitörü, yani enerji depolayan bölümü, belli başlı dönemlerde bakıma alınmalıdır. Uzmanlarca saate göre 5, 7 veya 10 yılda bir kapasitör ile saatin genel bakım ile onarımının serviste yapılması gerektiği belirtilmiştir. Pil değişikliğine ihtiyaç duymayan bu saatlerin bazı dönemlerde kapasitör değişimi yaşamaları gerekmektedir. Bu nedenle periyodik olarak uygulanan bakım ile onarımların yapılması elzemdir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.