Saat, günlük hayatımızın olmaza olmaz temel ihtiyaçlarından birisidir. Günümüzde milyonlarca insan kol saati başta olmak üzere birçok saat çeşidini kullanmaktadır. Onlarca yıldır hayatımızın yer alan saatlerin, tarihiyle ilgili bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz. Peki, Dünyada ilk saati kim icat etti?
Saat, hayatımızın her alanında aktif olarak kullandığımız alanlardan birisidir. İlk saatin bulunması ise oldukça geçmişe dayanmaktadır. Antik döneme kadar uzanan saatin tarihi, tek bir seferde üretilmemiş sürekli olarak birikerek gelişmiştir.
Günümüzdeki saatlerin atası olarak kabul edilen ilk saat Çinli bilgin Su Song tarafından icat edilmiştir. Su Song, yaşadığı dönemin en önemli bilgilerinden birisi olarak kabul edilmekteydi. İlk olarak icat ettiği saat, mekanik bir yapıya sahipti ve su ile çalışıyor.
İlk mekanik olarak üretilen analog saatler ise Jacob Zech isimli bilim insanı tarafından icat edilmiştir. Daha sonra ise herkesin ismini duyduğu dahi Galile tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde ilk modern yaylı saatleri ise Alman bilim insanı Peter Henlein icat etmiştir. Görüldüğü üzere saat tek bir kişi tarafından üretilmemiştir. Yüzlerce yıl içerisine üzerine eklenerek gelişmiş ve günümüzdeki son halini almıştır.
İlk saatin bulunuşu ise binlerce yıl geçmişe dayanmaktadır. Saatler sadece günlük planlamalarda işe yaramamaktadır. Ekonomi, ticaret, sermaye ve sistem içerisinde de temel ihtiyaçlardan birisidir. bundan kaynaklı olarak günümüzden 6 bin yıl öncesinde ihtiyacı fark edilip üretilmiştir. Günümüzde kullandığımız modern saatlerin atası ise 1525 yılında ilk olarak icat edilmiştir. Dünyada ilk saati kim icat etti? Sorusunun genel cevabı ve detaylandırılmaları ise bu şekildedir.
Saatler şüphesiz ki gün geçtikçe daha fazla gelişmeye devam edecektir. Bunun sebebi ise her geçen gün teknolojinin gelişmesi ve beraberinde popüler kültürün getirileridir. Dokunmatik saatler son 5 yıldır büyük bir yükseliş içerisinde olsa da klasik analog kol saatleri de tercih edilmeye devam ediyor. Bunların yanı sıra saatler artık giyilebilir teknolojiler arasında da hızla yer almaktadır.